Sectionale garagedeur

Dit is het type garagedeur dat tegenwoording in residentiële situaties het meest wordt toegepast. Zowel voor nieuw gebouwde garages als bij renovaties valt de keuze meestal op een sectionale garagedeur vanwege de goede isolerende eigenschappen van het deurblad en de veelzijdige uitstraling.

Dit deurblad bestaat uit horizontale panelen van 49 tot 61 centimeter hoog. Deze panelen worden ook wel secties genoemd; vandaar de term 'sectionale' garagedeur of sectionaaldeur. De secties van doorgaans zo'n 4 centimeter dikte zijn gevuld met een isolerend materiaal en worden met scharnieren aan elkaar verboden om zo het deurblad te vormen. Een deurblad in gesloten positie is aan vier zijden omringd door rubber tochtstrippen zodat het deurgat volledig tocht en waterdicht is afgesloten; vandaar de hoge isolerende waarde.

Een andere veelgebruikte benamingen voor dit type deur is overheaddeur omdat het deurblad in geopende toestand zich doorgaans parallel aan het plafond en dus "boven het hoofd" bevindt. Het deurblad opent eerst verticaal, waarna de secties de geleiderails volgen en één voor één naar binnen draaien. Een balanceringssysteem met torsie- of trekveren neutraliseert het gewicht van het deurblad, zodat openen en sluiten zowel bij electische als handmatige bediening zeer weinig inspanning kost.

Berger sectionale garagedeur

Dag en dagmaten

In deze context betekent 'dag' simpelweg 'opening' of 'gat'. De binnenzijdes van een kozijn, venster, boog of andere omlijsting – die dus de daadwerkelijke grenzen van de opening vormen – worden daarom ook wel dagkanten, dagvlakken of dagzijden genoemd. Net als de andere zijden van een kozijn kunnen de dagkanten recht, afgerond of geprofileerd zijn. De binnenste afstand tussen de dagkanten wordt de dagmaat genoemd.

Dagmaten en inbouwruimten

De dagmaatbreedte is de horizontale afstand tussen de twee verticale dagkanten van de opening (zie DMB in bovenstaand figuur). De dagmaathoogte (DMH in het figuur) is de verticale afstand tussen het definitieve vloeroppervlak en de horizontale dagkant aan de bovenzijde van het deurgat.

Waar een normale deur, zoals uw voordeur, 'in de dag' gemonteerd wordt – in de opening in de muur – wordt uw garagedeur altijd 'achter de dag' gemonteerd. Dit wil zeggen dat het frame van de garagedeur aan de binnenzijde van uw garage, tegen de muur rondom het deurgat geïnstalleerd wordt.